Teff: minikorrels boordevol magische ingrediënten

Teff

De toevoeging van Teff aan mijn maaltijden werkte voor mij als een wonder. Ik stopte met 14 medicijnen, kon mijn rolstoel laten staan én viel als bonus ook nog eens 20 kilo af. Zonder moeite veranderde ik van iemand die altijd moe was naar een energieke vrouw. En hoewel Teff geen wondermiddel is, zitten die kleine korreltjes wel boordevol magische ingrediënten. Waarom Teff werkt? Lees maar!

Een gezonde en bewuste leefstijl

Dat is een voorwaarde om gezond en fit te worden én te blijven. Garanties zijn er niet. Ook met een gezonde en bewuste leefstijl kun je nog steeds ziek worden. Je geeft jezelf wel de beste kans op een gezond en gelukkig leven. Bovendien voel je je fitter en energiek.

Volgens mij zijn dit de ingrediënten voor een gezonde en bewuste leefstijl

 • Lekker en bewust eten.
 • Voldoende beweging.
 • Me-time!

Omdat Teff makkelijk is toe te voegen aan je bestaande eetpatroon hoef je niet je hele leven om te gooien. Je voegt Teff gewoon toe aan je bekende succesrecepten.

De kracht van Teff: de magische ingrediënten en hun effecten op een rijtje

1. Teff is altijd volkoren

Graanproducten zijn wit of volkoren. Het verschil? Door de zemel (het vliesje) en de kiem van het graan te verwijderen ontstaat wit meel. De Teff korrel is zó klein, dat de zemel en de kiem niet verwijderd kunnen worden. Dat is goed nieuws, want juist in de zemel en de kiem zitten de meeste goede voedingsstoffen.

Volkoren is een bewuste en gezonde keuze. Volkorenproducten leveren bovendien:

 • Koolhydraten
 • Vezels
 • IJzer
 • B-vitamines
 • Stimuleren een goede darmwerking

De gezondheidseffecten van volkoren

De website van het voedingscentrum vertelt dat volkoren producten de volgende gezondheidseffecten hebben.

⇒ Dagelijks 90 gram volkorenproducten eten ten opzichte van witte graanproducten:

 • Verlaagt het risico op bepaalde hartziekten met 25 %.
 • Verlaagt het risico op darmkanker met 10 %.

⇒ Dagelijks 60 gram volkorenproducten eten in plaats van witte graanproducten:

 • Zorgt voor minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

2. Teff bevat complexe en langzaam verteerbare koolhydraten

Koolhydraten leveren energie, net als eiwitten en vetten. De Gezondheidsraad adviseert 40 tot 70 % van je energie uit koolhydraten te halen. En dat de koolhydraten in Teff langzaam verteerbaar zijn, betekent dat je darmen hard moeten werken om de koolhydraten om te zetten in suikers. Teff stimuleert dus een goede darmwerking.

En daar blijft het niet bij. De suikers worden langzaam afgegeven aan het lichaam. Zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Je krijgt dus geen dip. Dat maakt Teff ideaal voor:

 • Sporters.
 • Powermama’s.
 • Iedereen die bewust en gezond wil leven.
 • Mensen met diabetes type 2 (Teff heeft een glycemische lading van slechts 26).

3. Teff zit boordevol voedingsvezels

Voor een gezond en bewust leven, eet je dagelijks zo’n 30 tot 40 gram vezels. Die vezels verteert je dunne darm niet. En dat is fantastisch. Want al die voedingsvezels zorgen voor:

 • Een langdurig verzadigd gevoel zodat je minder trek hebt in snacks.
 • Een gezonde voedingsbron voor je darmflora, dat is super goed voor je weerstand.
 • Een goede stoelgang en een snelle stofwisseling, dat voorkomt gewichtstoename.
 • Een lager risico op allerlei nare ziektes zoals borstkanker, diabetes 2 of beroerte.

4. Teff is rijk aan alle essentiële aminozuren

Deze “zuurtjes” zorgen voor de opbouw van je spieren. We hebben 22 soorten nodig en ons lichaam kan 13 soorten zelf aanmaken. 9 soorten moeten we dus uit onze voeding halen. Wat vooral voor mensen die weinig vlees eten een uitdaging kan zijn.

Raad eens hoeveel soorten aminozuren Teff bevat? Was je antwoord 9? Dan had je het helemaal goed! Teff zorgt dus voor alle benodigde aminozuren voor spieropbouw.

5. Teff bevat vitamine B1 (thiamine)

Onmisbaar voor de energievoorziening in ons lichaam. We hebben vitamine B1 nodig zodat ons lichaam energie uit voedingsmiddelen kan halen. Het zorgt voor een goede werking van onze hartspier en ons zenuwstelsel.

Dit waardevolle stofje kan ons lichaam niet zelf maken. We moeten het dus uit onze voeding halen.

6. Teff is rijk aan mineralen (zoals ijzer) en spoorelementen

Ook deze voedingsstoffen kan ons lichaam niet zelf maken. We hebben het wel hard nodig. Een ijzertekort zorgt bijvoorbeeld voor:

 • Vermoeidheid.
 • Bleke huid.
 • Rusteloze benen.
 • Snel buiten adem.

De Teff planten halen deze belangrijke stoffen uit de grond. Nu is het in zijn algemeenheid zo, dat grond steeds armer wordt bij intensieve gewasverbouwing. En het gebruik van kunstmest bespoedigt deze verarming. Dus doen we dat bij Dijksterhuis anders.

Wij kiezen ook voor bodemverrijking met natuurlijke producten zoals: zeewierextracten, bokashi en vulkanisch steenmeel. Bovendien kiezen we ieder jaar een ander stuk grond om Teff op te verbouwen. En dat is niet alleen goed voor ons mensen, maar ook beter voor het milieu.

7. Teff en gluten

Gluten is een eiwit. Eiwitten zijn nodig voor je organen en weefsels, Echter een groot aantal mensen heeft een glutenintolerantie. We krijgen dan ook vaak de vraag of Teff glutenvrij is. Het antwoord is: Teff is niet glutenvrij.

Toch is Teff wel geschikt voor mensen met een glutenintolerantie. Dat komt omdat Teff wel glutine bevat maar geen gliadine. En het is de gliadine die meestal voor problemen zorgt voor mensen met coeliakie. Dus met Teff krijg je wel gluten maar niet de allergische reactie.

Teff: klein maar krachtig

Onvoorstelbaar toch? Dat zo’n piepklein korreltje zoveel stoffen bevat waar je lichaam blij van wordt! En daarbij is het nog makkelijk en lekker ook. Dát maakt Teff bijna onmisbaar voor een gezonde en bewuste leefstijl. Probeer het gewoon eens een tijdje en ervaar wat Teff voor jou betekent.

Laat je verrassen door de kracht van Teff!

Bestel nu jouw Moeiteloos Energiek Pakket

Bronnen: