Het verhaal van “onze” Ironman – Hans van der Zalm

Wat zijn wij blij en trots op deze mooie review van Hans van der Zalm, duursporter pur sang en een zeer gewaardeerde vaste klant van Teffvolkoren

Als fanatiek duursporter ben ik altijd op zoek naar de ideale voedingsmiddelen die mij langdurig van voldoende energie kunnen voorzien om die sporten zo optimaal te kunnen beoefenen.

Niets is zo frustrerend als na een periode van hard en gericht trainen tijdens b.v. een marathon of triathlon ‘’hongerklop’’ te krijgen. De energie is plotseling op en daardoor zakt het tempo drastisch. Of erger: de wedstrijd moet zelfs gestaakt worden.

Begin 2017 kwam ik via de teff workshop van www.puurvaninge.nl in contact met Angéla en Feije Dijksterhuis. Een vriendelijk hardwerkend echtpaar en eigenaar van de kleine Baander in Hijken waar teffgraan wordt verbouwd.

In het verleden had ik al eens geëxperimenteerd met teff daarom wilde ik hun producten ook graag eens proberen omdat ik al wist dat teff een enorm goede energieleverancier is voor duursporters zoals ik. Met bij Dijksterhuis gekocht teffmeel ben ik brood gaan bakken. Echt met een basis recept, het enige wat ik aan het meel toevoeg zijn tarwegluten omdat het deeg dan elastischer wordt en het brood minder kruimelig is. Ik ben niet allergisch voor gluten dus is dat geen probleem.

Allereerst merkte ik dat je na een ontbijt met teffbrood veel langer kan doorgaan ’s ochtends. Je zit lekker vol en dat gevoel blijft uren lang zo, geen behoefte om tussendoortjes te gaan snacken. Geloof me dat is echt een bijzondere ervaring voor iemand zoals ik die eigenlijk altijd trek heeft ☺ Ook merkte ik dat tijdens pittige duurtrainingen zoals 30km+ hardlopen, 100km+ fietsen en zelfs bij marathon lopen (in training voor de ironman 70.3 Luxembourg) ik geen behoefte meer heb aan suikerrijke energiedrankjes en energiegels sinds ik mijn eigen gebakken teffbrood eet. Heel erg handig want dan hoef je het dus ook niet meer mee te nemen, dat scheelt bagage en gedoe. Het enige wat ik tijdens het duursporten nodig heb is water en dat is tijdens wedstrijden altijd verkrijgbaar. Bij vroege hardloop- of zwemsessies is een schaaltje yoghurt met een paar lepels teffpops of teffflakes met eventueel wat honing ideaal. Heerlijk licht verteerbaar maar toch met voldoende energie.

Alle bovengenoemde trainingen en marathon heb ik probleemloos kunnen afwerken, geen enkele keer heb ik hongerklop gehad of ben ik de man met de hamer tegengekomen. Ook de triathlon zit er inmiddels op en is naar volle tevredenheid verlopen. Ik ben er van overtuigd dat dit o.a. komt door de energie uit de teff producten.

Teff is wat mij betreft een grote winnaar op (sport)voedingsgebied. Ik blijf dan ook zeker een vaste gebruiker van deze producten.

Met sportieve groet,

Hans van der Zalm.