Bietenburgers

Zo lust iedereen groente en peulvruchten

bietenburgers

Deze burgers zijn een leuke en lekkere manier om meer groente en peulvruchten te eten. Peulvruchten zoals kikkererwten of linzen worden nog steeds veel te weinig gegeten in Nederland. Jammer, want ze zijn niet alleen heel lekker, maar ook een hele goede en goedkope bron van eiwitten, vezels en vitamines. Deze burgers kun je het beste in de oven maken, want ze vallen gemakkelijk uit elkaar.

Wat heb je nodig?

Voor 8 stuks

  • 3 eetlepels teff meel
  • 1 blik afgespoelde kikkererwten of 240 gram gekookte kikkererwten
  • 1 pak voorgekookte of geraspte rauwe bietjes (450- 500 gram)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels baharat¹
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • peper & zout

olie
bakpapier

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 190 ºC.

  1. Snij de ui in stukjes en bak ze in een beetje olie in 10 minuten zacht en glazig.
  2. Voeg de knoflook toe aan de ui en bak even mee.
  3. Voeg alle kruiden toe, en bak even mee.
  4. Laat de kikkererwten uitlekken indien nodig en prak ze grof met een vork.
  5. Rasp de bietjes grof.
  6. Voeg bietjes en geprakte kikkererwten toe en bak nog een paar minuten mee.
  7. Voeg het teffmeel toe en roer goed door.
  8. Voeg eventueel wat extra meel toe als het mengsel te vochtig is.
  9. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  10. Vorm met je handen 8 burgers en leg ze op de bakplaat.
  11. Zet in het midden van de oven en bak de burgers in 15 minuten aan 1 kant gaar.
  12. Haal de plaat uit de oven, keer ze voorzichtig om en bak nog eens 15 minuten tot beide kanten gaar, bruin en knapperig zijn.

Heerlijk op een volkorenbroodje met wat houmous, veldsla, komkommer en een handje kiemen.

¹Baharat is een oosters specerijenmengsel
Je kunt ook zelf een snufje paprikapoeder, koriander, kaneel, komijn, knoflook, nootmuskaat, uienpoeder, kruidnagel en peper toevoegen.
Heb je 1 of meerdere kruiden hier niet van, dan komt het ook goed. Voeg dan wat extra van de andere kruiden toe.