Teffvolkorens pittenbrood

Luchtdicht bewaard enkele dagen houdbaar. Ook goed in te vriezen

teffvolkorens pittenbrood

Dit zadenbrood is niet alleen lekker, maar ook heel voedzaam. Door alle pitten en
zaden die eraan toegevoegd zijn, krijgt het brood een fijne bite. Heerlijk met wat
roomboter en oude kaas, houmous, honing, zelfgemaakte pesto of jam. Het brood is
luchtdicht bewaard een paar dagen houdbaar en ook goed in te vriezen.

Wat heb je nodig? (1 brood)

  • 135 gram zonnebloempitten 75 gram gebroken teff
  • 70 gram pompoenpitten 100 gram havervlokken
  • 50 gram noten naar smaak, bijvoorbeeld amandelen of walnoten
  • 50 gram psylliumvezels
  • 45 gram kokosolie
  • 1 eetlepel ahornsiroop (maple syrup)
  • 1 theelepel zout
  • 250 ml water

Hoe maak je het?

  1. Smelt de kokosolie in een pannetje.
  2. Maal de helft van de pitten en noten in de keukenmachine tot het een korrelige structuur heeft.
  3. Meng de gemalen noten en pitten samen met de nog hele pitten en zaden in een grote kom.
  4. Voeg de gebroken teff, haver- vlokken, zout en psylliumvezels toe en meng goed met een lepel. Meng het water met de ahornsiroop en de gesmolten kokosolie in een apart kommetje.
  5. Giet dit vervolgens door het droge mengsel en roer dit goed door met een lepel.
  6. Vet een cakeblik in of doe bakpapier in het blik.Schep het mengsel in het cakeblik en druk goed aan met je handen of bolle kant van een lepel.
  7. Laat het minimaal 2 uur staan zodat de psylliumvezels het vocht kunnen opnemen en zacht worden.
  8. Verwarm de oven voor op 175ºC.
  9. Bak het brood 30 minuten op een rooster in het midden van de oven.
  10. Haal het cakeblik uit de oven, haal het brood uit het blik en leg het brood weer terug op het rooster in de oven.
  11. Bak het brood nogmaals 30 minuten. het brood is klaar als het hol klinkt als je erop klopt.
  12. Laat het brood afkoelen op een rooster.

Het geheim?

Het geheim van dit recept zijn de psylliumvezels, deze nemen de rol van gluten over in dit recept. Als psyllium in contact komt met water, wordt het wat slijmerig, en dit zorgt voor elasticiteit en binding. daarnaast is het ook nog eens goed voor je darmen.